Update augustus 2020: zingeving in deze wereld

Wij, bestuur van Semper Vigilans, dachten eind 2019 een actueel thema bedacht te hebben voor 2020: Zingeving en Spiritualiteit. De eerste zin voor de folder luidde: “We leven in een wereld die op drift lijkt: oorlogen, rampen, vluchtelingen en dreigende klimaatveranderingen”. En toen… kwam de coronacrisis daaroverheen! Geen bijeenkomsten, anderhalve meter afstand houden, enz.

Het thema heeft daarmee wel aan kracht en actualiteit gewonnen. Want hoe houdt de mens zich staande in deze crisis zonder weerga? Zelfs steun en troost zoeken in de kerk was lang niet mogelijk. Mensen in quarantaine, jongeren aan huis gekluisterd, ouderen vereenzamend in verpleeghuizen.

Ook nu de maatregelen versoepeld zijn en we weer wat vrijer kunnen ademhalen, ziet de toekomst er nog weinig rooskleurig uit. We moeten rekening houden met een terugval en, ook als die niet komt, dan is er toch in ieder geval de economische terugval en – niet te vergeten – de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde.

Zijn er dan in deze kommervolle tijden geen lichtpuntjes te vinden waaraan we ons op kunnen trekken, iets waarvan we kunnen zeggen dat het zinvol is? Zeker wel! Op de eerste plaats zijn we duidelijk meer naar elkaar om gaan kijken. Op de tweede en eigenlijk de belangrijkste plaats: we zijn aan het denken gezet over hoe we verder met de aarde en met elkaar om moeten gaan. Zijn we wel op een goede manier bezig door alsmaar rijker en welvarender te willen worden ten koste van mensen die minder gewiekst zijn of domweg in een situatie verkeren waarin geen uitweg mogelijk is? Kunnen wij ons de manier waarop wij bezig zijn de aarde uit te putten nog langer verantwoorden? Daarover te denken en standpunten in te nemen is al zinvol en kan aanzetten geven tot een zo noodzakelijke bijsturing.

We zijn ruw wakker geschud. Het is nu zaak om het momentum vast te houden en te kijken hoe en waar wij meer zin kunnen geven aan ons leven in dienst van een betere en gezondere wereld. De mens leeft niet van brood alleen!

 

Henk van Eupen
Bestuurslid Semper Vigilans