Ton Rombouts: ‘Tolerantie en samenleving’

Terugblik lezing Tolerantie en Samenleving door burgemeester Rombouts, bij ‘Anders in de Kerk’ in Bokhoven

In het bijna geheel gevulde kerkje van Bokhoven gaf burgemeester Rombouts op vrijdag 23 mei als eerste spreker, in een reeks van 4, zijn visie op Tolerantie binnen onze lokale samenleving.In zijn lezing ging hij in op het belang van het culturele klimaat voor een goede samenleving. En op de kracht van de stad en haar mogelijkheden.

Kunst en cultuur, goed onderwijs en ook voldoende sportvoorzieningen waaraan iedereen kan deelnemen hebben grote invloed op de ontwikkeling en opvoeding van jongeren en samenleving. Cultuur houdt je een spiegel voor waarvan je kunt leren en groeien. Ook de sport heeft een directe relatie met tolerantie. Enerzijds moet een deelnemer aan sport tolereren dat er regels zijn en anderzijds moet  het rekening houden met elkaar worden geaccepteerd.

Daarna ging hij nog in op specifieke gevallen, waarmee hij als burgemeester wordt geconfronteerd en die hem persoonlijk raken en motiveren. Het betreft twee jongeren, die al lang in Nederland wonen, naar school gaan en hun sociaal netwerk hier hebben opgebouwd. Twee jonge asielzoekers, kinderen( Mauro en Brandon), die moesten worden uitgezet en die hij heeft getracht in aanmerking te laten komen voor het z.g. kinderpardon. Hij vindt dat zij kansen moeten krijgen om hier te mogen leven. Ook dit is tolerantie en acceptatie.

Na de boeiende inleiding, ontstond er een discussie met de aanwezigen, onder leiding van gespreksleider Jeroen Naaijkens. De vragen varieerden van verbetering en verdieping van het onderwijs, tolerantie in de opvoeding en tolerantie op het voetbalveld.

Het geheel werd begeleid met orgelspel van Jeroen Koster en na de lezing van de heer Rombouts  werden de bezoekers verrast met een optreden van de 17-jarige Anouk Zwanenberg, die een aria van Händel zong. Beiden zijn studenten aan de vooropleiding van het conservatorium.

De volgende bijeenkomst is op 20 juni,  dan gaat dr. Frank Bosman, Cultuurtheoloog aan de UVT in op het thema: “Is religie tolerant?”  Een zeer actueel thema op dit moment en wij hopen u dan ook allen weer te ontmoeten in ons kerkje in Bokhoven.